價格:免費
更新日期:2017-04-19
檔案大小:12M
目前版本:0.1
版本需求:Android 2.3 以上版本
官方網站:http://tha.ro
Email:horatiu.toma@gmail.com
聯絡地址:隱私權政策
Biserica Ortodoxa Ghelari, prezentare, informatii contact, harta. Viaţa bisericească din Ghelari avem abia din secolul al XVII-lea când este confirmată existenţa unei biserici de lemn cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil în locul numit Valea Caselor, loc în jurul căruia era aşezat satul în acea vreme. Condiţiile istorice concrete şi specifice ale sec. al XVIII-lea au determinat ca viaţa spirituală a ghelărenilor să fie dirijată de două biserici: cea ortodoxă orientală de veche tradiţie şi cea greco-catolică întemeiată în jurul anului 1700. Anul 1733 este anul în care, pentru o viaţă privilegiată, câteva familii ortodoxe trec la uniaţie. Autorităţile habsburgice ale Transilvaniei confiscă biserica de la credincioşii ortodocşi şi o încredinţează celor câteva familii unite, ortodocşii fiind îndemnaţi să-şi construiască o altă biserică.
Construcţia acestui măreţ edificiu religios a început în anul 1939 sub îndrumarea preotului Nerva Florea, care a şi dus-o la bun sfârşit.
Greutăţile prin care trecea România în timpul celui de-al doilea război mondial au făcut ca lucrările la construcţia viitoarei biserici să demareze cu greu.
În anul 1942 a luat fiinţă în Ghelari un cor mixt, numit Muncă şi lumină, care împreună cu fanfara Exploatării Miniere Ghelari au făcut în cursul anului 1942 vizite în întreaga ţară, pentru a strânge fondurile necesare înălţării bisericii. Vremurile care au urmat au făcut ca lucrările la viitoarea biserică să înainteze cu greu. Germenii comunismului au început să încolţească şi în Ghelari. Biserica a început să fie prigonită şi doar dârzenia Preotului Nerva Florea care a suferit şi închisoarea pentru idealul său „de a zidi o biserică măreaţă“ a făcut ca aceasta să mai fie posibil.
În anul 1960 pereţii bisericii erau ridicaţi, începându-se pictura care a durat până în 1965. Frumoasa pictură a fost realizată de Constantin Niţulescu cu o echipă de cinci pictori, ucenici ai săi, după tipicul iconografic al Bisericii Ortodoxe.
Biserica veche din Ghelari, cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil datează din anul 1770 şi este ctitoria groful Govăjdiei, Berevoi Gheorghe. Pentru că erau iobagi ai domeniului de minerit, situaţia economică a ghelărenilor nu le-a permis să-şi construiască un nou locaş de cult, după ce biserica lor a fost luată de greco-catolici în anul 1733. În tot acest răstimp de aproape 40 de ani, românii ortodocşi din Ghelar şi-au ţinut slujbele în şura unui sătean pe nume Iosif Sârbu, poreclit Zâca. Tradiţia spune că latifundiarul satului vecin, Govăjdia, Brevoi Gheorghe, trecut la calvinism, a ctitorit biserica drept mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru faptul că soţia sa, greu bolnavă, s-a vindecat în urma Tainei Sfântului Maslu oficiată de preoţii ortodocşi. Hramul acestei biserici era ca şi a celei vechi, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, fiind construită din piatră, în mijlocul satului, pe locul numit Deal. Pisania din tinda bisericii ne spune că biserica s-a înălţat şi pictat în anul 1770, având ca ctitor pe Brevoi Gheorghe.
„Cei vii: Gheorghe, Ghilara, Joja; cu morţii: Lascu, Petru , Mihai, Ana, Safta, Petru, Maria, Iulia, Lascu, Maria, Pascu, Sara, Petru, Fiuca. A fost pictată de zugravii erer Simeon, ereita Caii, ieromonah Ştefan, ereita Teodora, erer Stroe, Nicolae, erer Simeon, ereita Eva, Ianoş, Iudita, Trejia, Danili, erer Moise, Cătuţa şi Nicolae Zugravul din Ţara Românească pentru icoanele împărăteşti.” Mai târziu s-au adugat pronaosul şi turla fară dată cunoscută. Biserica s-a acoperit cu şindrilă în 1932 şi s-au făcut reparaţii în 1941, 1951 şi 1966-67, când s-a acoperit din nou cu şindrilă şi s-a bătut duşumea nouă. Turla este învelită cu cu tablă. Planul bisericii este în formă de navă, cu altar, naos, pronaos şi tindă.Altarul are absida poligonală cu procomidiar
By installing this app you agree to the following privacy policies:
'http://www.appsgeyser.com/privacy/app/'
'http://www.oneaudience.com/privacy/?package_name=com.wBisericaOrtodoxaGhelari_4818733'